Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę, wybierając drewno do kominka?

Na co zwrócić uwagę, wybierając drewno do kominka?

Ogrzewanie drewnem opałowym zapewnia przyjemne ciepło i komfort zimą. Przy nowoczesnym urządzeniu drewno może być paliwem przyjaznym dla środowiska. Jednak źle dobrane, niewłaściwie przechowywane i nieodpowiednio użytkowane jest źródłem szkodliwych dla zdrowia i klimatu emisji. Jakie rodzaje drewna najlepiej nadają się do palenia w kominku?

Czy lepiej palić drewnem z drzew iglastych czy liściastych?

Drewno pochodzące z drzew liściastych ma bardzo dobre właściwości grzewcze. Dąb długo utrzymuje żar, ale potrzeba wysokiej temperatury, żeby uniknąć powstawania osadu z garbników. Chętnie kupowana brzoza daje ładny, niebieski płomień. Jej wadą jest krótki czas palenia. Ceniony jest buk i jesion. Oba to jednak drewna twarde i trudno je rozłupać. Chętnie kupowane drewno do kominka w województwie dolnośląskim to klon jawor, który ma średnią gęstość i kaloryczność, dając dużo ciepła. Drewno iglaste doskonale nadaje się do rekreacyjnego korzystania z kominka. Daje jasny płomień i pięknie pachnie. Każde łuczywo kominkowe musi być naturalne, niepoddane obróbce. Zapobiega to wystąpieniu w dymie toksycznych substancji. 

Jak powinno się przechowywać drewno kominkowe? 

Tylko odpowiednio wysezonowane drewno dobrze się pali. Najlepiej jest przechowywać je od dwóch do trzech lat. Zbyt świeże zawiera wodę i wytwarza dużo dymu, a stare traci kaloryczność. Drewno opałowe powinno być zawsze przechowywane w suchym i przewiewnym miejscu. Doskonale nadaje się do tego przepuszczająca powietrze zadaszona powierzchnia. Powietrze powinno swobodnie cyrkulować między kłodami. Piwnice nie nadają się do przechowywania drewna.

Jak opalać drewnem w sposób przyjazny dla środowiska?

To, czy w piecu opalanym drewnem pali się bez szkód dla środowiska, zależy od sposobu obsługi i rodzaju paliwa. Należy używać tylko suchego drewna. Najbardziej ekologiczne jest łuczywo liściaste, takie jak klon, jawor, buk i brzoza. Klienci Eko Roman rzadko stosują drzewa owocowe, ponieważ nasilają wydzielanie szkodliwych substancji. Do ognia najlepiej dokładać małe kawałki drewna. Zapalają się szybciej i temperatura wymagana do całkowitego spalania jest osiągana szybciej.  Częstsze dodawanie mniejszych ilości drewna jest korzystniejsze energetycznie i ekologicznie przy ciągłym ogrzewaniu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.