Na co zwrócić uwagę, wybierając drewno do kominka?
Ogrzewanie drewnem opałowym zapewnia przyjemne ciepło i komfort zimą. Przy nowoczesnym urządzeniu drewno może być paliwem przyjaznym dla środowiska. Jednak źle dobrane, niewłaściwie przechowywane i nieodpowiednio użytkowane jest źródłem szkodliwych dla zdrowia i klimatu emisji. Jakie rodzaje drewna najlepiej nadają się do palenia w kominku?
Czy lepiej palić drewnem z drzew iglastych czy liściastych?
Drewno pochodzące z drzew liściastych ma bardzo dobre właściwości grzewcze. Dąb długo utrzymuje żar, ale potrzeba wysokiej temperatury, żeby uniknąć powstawania osadu z garbników. Chętnie kupowana brzoza daje ładny, niebieski płomień. Jej wadą jest krótki czas palenia. Ceniony jest buk i jesion. Oba to jednak drewna twarde i trudno je rozłupać. Chętnie kupowane drewno do kominka w województwie dolnośląskim to klon jawor, który ma średnią gęstość i kaloryczność, dając dużo ciepła. Drewno iglaste doskonale nadaje się do rekreacyjnego korzystania z kominka. Daje jasny płomień i pięknie pachnie. Każde łuczywo kominkowe musi być naturalne, niepoddane obróbce. Zapobiega to wystąpieniu w dymie toksycznych substancji.
Jak powinno się przechowywać drewno kominkowe?
Tylko odpowiednio wysezonowane drewno dobrze się pali. Najlepiej jest przechowywać je od dwóch do trzech lat. Zbyt świeże zawiera wodę i wytwarza dużo dymu, a stare traci kaloryczność. Drewno opałowe powinno być zawsze przechowywane w suchym i przewiewnym miejscu. Doskonale nadaje się do tego przepuszczająca powietrze zadaszona powierzchnia. Powietrze powinno swobodnie cyrkulować między kłodami. Piwnice nie nadają się do przechowywania drewna.
Jak opalać drewnem w sposób przyjazny dla środowiska?
To, czy w piecu opalanym drewnem pali się bez szkód dla środowiska, zależy od sposobu obsługi i rodzaju paliwa. Należy używać tylko suchego drewna. Najbardziej ekologiczne jest łuczywo liściaste, takie jak klon, jawor, buk i brzoza. Klienci Eko Roman rzadko stosują drzewa owocowe, ponieważ nasilają wydzielanie szkodliwych substancji. Do ognia najlepiej dokładać małe kawałki drewna. Zapalają się szybciej i temperatura wymagana do całkowitego spalania jest osiągana szybciej. Częstsze dodawanie mniejszych ilości drewna jest korzystniejsze energetycznie i ekologicznie przy ciągłym ogrzewaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana